"Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται..." Κικέρων, 106-43 π.Χ.

"Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται..." Κικέρων, 106-43 π.Χ.

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

"Έντεχνος Λόγος" Λέσχη Ανάγνωσης Ηρακλείου

Η Λέσχη μας  ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2011, στο Ηράκλειο Κρήτης, από μια ομάδα φίλων, με κοινά ενδιαφέροντα, όπως η ενασχόληση με τη λογοτεχνία είτε με τη μορφή της ανάγνωσης σχετικών βιβλίων είτε της συγγραφής (πολλά από τα μέλη μας γράφουν και έχουν εκδώσει ποίηση, διηγήματα, μυθιστόρημα, παιδική λογοτεχνία κ.τ.λ.). Στη συνέχεια η ομάδα μας διευρύνθηκε με τη συμμετοχή και άλλων μελών, τα οποία χαρακτηρίζει η αγάπη για την ανάγνωση του ποιοτικού βιβλίου, αλλά και η διάθεση της επικοινωνίας και της ανταλλαγής απόψεων, με αφορμή τα έργα και τους συγγραφείς, με τους οποίους σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας ασχολούμαστε κάθε μήνα.

 Μέχρι το τέλος του 2014 η Λέσχη μας ήταν γνωστή με το όνομα «Λέσχη ανάγνωσης διηγήματος». Με το νέο έτος αποφασίσαμε να διευρύνουμε τον κύκλο των ενδιαφερόντων μας και να συνεχίσουμε με το όνομα «Έντεχνος  Λόγος» και σύμφωνα με την επιθυμία των μελών μας να ασχοληθούμε και με άλλα είδη της λογοτεχνίας, όπως π.χ. δοκίμιο, ποίηση, μυθιστόρημα κ.τ.λ.
  Εκτός από τη βασική της λειτουργία, δηλαδή την ανάγνωση και την παρουσίαση στην ομάδα λογοτεχνικών έργων, η Λέσχη μας διοργανώνει  ανοικτές  εκδηλώσεις  προς το κοινό είτε μόνη της είτε με τη συμμετοχή και άλλων φορέων, όπως π.χ. το αφιέρωμα στο έργο του Θανάση Βαλτινού, με την παρουσία του ίδιου του συγγραφέα, στην αίθουσα της Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου, το αφιέρωμα στο έργο του Εμμ. Ροϊδη, στην ίδια αίθουσα, με τη συνδιοργάνωση της Ένωσης Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου, η παρουσίαση του βιβλίου «Άσπρο Ράσο» του Γεωργίου Μαρκάκη, στην Πινακοθήκη του κ. Σχιζάκη, η συμμετοχή, στην ίδια αίθουσα επίσης, στην παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων «Μια σοκολάτα φέρνει την ευτυχία της Ρένας Πετροπούλου κ.ά.
  Προσκαλεί  τους ίδιους τους συγγραφείς, όποτε είναι δυνατόν, να παρευρευθούν κατά την παρουσίαση του έργου τους από την ομάδα μας και έτσι μας δίδεται η δυνατότητα να έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις μαζί τους, όχι μόνο για το έργο τους αλλά και για άλλα θέματα γενικά περί Λογοτεχνίας.
  Προγραμματίζει και διοργανώνει επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, σε θεατρικές παραστάσεις, αλλά και συνεστιάσεις συνδυάζοντας «το τερπνόν μετά του ωφελίμου».
  Εκφράζει την αλληλεγγύη της , κατά το δυνατόν, όπως π.χ. τώρα πριν από τα Χριστούγεννα με τη διοργάνωση ενός παζαριού με φιλανθρωπικό σκοπό, αλλά και συμμετέχει με την υπεύθυνη στάση των μελών της, όχι μόνο στα πολιτιστικά αλλά και στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας.
  Οι συναντήσεις μας γίνονται μια φορά το μήνα στο φιλόξενο και πολύ ωραίο χώρο του ξενοδοχείου ΑΤΡΙΟΝ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, όπου μπορούν να συμμετέχουν εκτάκτως, πράγμα που γίνεται συχνά και όσοι άλλοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν κάποιο θέμα που πιθανόν τους ενδιαφέρει.
  Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία στα μέλη μας, όχι μόνο να μελετήσουν Λογοτεχνία, αλλά κυρίως να μοιράζονται τις σκέψεις, τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους, διαλεγόμενοι με πνεύμα αλληλοσεβασμού, ενσυναίσθησης, φιλίας και αγάπης, αισθήματα για τα οποία πάντα διψά η ψυχή του ανθρώπου.

Ευαγγελία  Πετρουγάκη

Η  συντονίστρια της Λέσχης Έντεχνος Λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου